tiistai 27. syyskuuta 2011

Kekkoslovakian aikaan

VR:n tapausta seuratessa tuntee johtajia kohtaan myötähäpeää. VR:n johtajien palkkaa maksava kansa tuntee varmaan suuttumusta, ellei jopa raivoa. Vaikka kuinka monennen kerran viimeisen muutaman vuoden aikana. Eli käytännössä omistaja (suomalainen) tuntee raivoa alaisensa tekemisistä, mutta ei voi mitään. Tervetuloa Kekkoslovakiaan!

Olemme monessa asiassa monopolien armoilla, kuten VR, Alko tai RAY, joiden johtajat valitaan poliittisesti ilman mitään spesifejä kompetenssivaatimuksia. Sen lisäksi elämme duopolien keskellä, kuten Kesko/S-ryhmä, joiden johtajien valinnat ovat myös puolipoliittisia erilaisten hirvenmetsästysyhteisöjen päätöksiä.

Vielä kun tähän lisätään sisämarkkinoista määräävien eläkevakuutusyhtiöiden ja niiden kanssa ristiin omistettujen pankkien ja vakuutusyhtiöiden valta, niin voidaan sanoa, että Suomea tanssittaa todella pieni piiri.

Ja tässä ollaan tällä piirillä. Ihan vaan maalaisjärjellä ajatellen, joko nykyisen piirin pitää muuttua tai sitten pitää valita uusi piiri. Kumman vaihtoehdon tulevaisuuteen uskotte enemmän?

Nuorten välinpitämättömyys politiikkaa kohtaan tai Perussuomalaisten suuri kannatus ovat ennen kaikkea indikaatio siitä, että läpinäkyvässä yhteiskunnassamme TÄNÄ PÄIVÄNÄ elävät kansalaisemme alkavat olemaan lopen kyllästyneitä edelleen 70-luvun kähminnän ihmeessä eläviin päättäjiin.

Meillä on monia nuoria erittäin fiksuja johtajia ja poliitikoita, joiden asenne ja tekeminen antavat toivoa ja uskoa paremmasta tulevaisuudesta. Pitkästä aikaa esimerkiksi eduskunnassa on todella osaava ja fiksu porukka nuoria akateemisia, jotka ovat kiinnostuneita esimerkiksi yrittäjyydestä.

Toivottavasti emme anna VR -tyyppisen hölmöyden, vähittäiskauppakartellin ylimielisyyden tai eläkevakuutusyhtiöiden klusterimentaliteetin pilata vapaan Suomen vapaata markkinataloutta.

Kaikki on loppuviimeksi kiinni johtajista. Miksi oikean laisia johtajia oikeille paikoille ei sitten valita? Siksi, että yleensä valitsijat valinnoillaan ja valittavat tavoitteellaan hakevat pelkästään omaa etuaan, eivätkä tehtävien tuomaa vastuuta.

Tämä on surullista, mutta totta. Pieni piiri valitsijoita pyörittää pientä piiriä valittavia. Niin kuin silloin Kekkosen aikaan saunaparlamentissa. Ja esimerkiksi naisethan eivät kuuluneet siihen saunaan. Valitettavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instructions