torstai 26. toukokuuta 2011

Suomi nousuun kasvuyrittäjyydellä

Eläköityvä Suomi on kohtaamassa uusia isoja haasteita globaalin kiristyvän kilpailun keskellä. Perinteisesti talouttamme on pitänyt pystyssä vientivetoinen teollisuus. Nyt Nokia on selkeästi siirtämässä painopistettään pois Suomesta, telakkateollisuuden yritykset ovat ulkomaalaisomistuksessa ja perinteinen metsäteollisuus investoi pääosin rajojemme ulkopuolelle. Meille on syntymässä haaste rakentaa uusia työpaikkoja ja sitä kautta hyvinvointia.

Kaukana pohjolassa sijaitsevana jäiden saartamana ”saarivaltiona”, jossa on korkea kustannustaso meidän on vaikea löytää uusia nokioita vastaamaan tähän haasteeseen. Kasvu täytyy löytyä pk-sektorilta, mutta se ei ole helppoa.

Suomessa on perinteisesti panostettu voimakkaasti suurteollisuuteen ja senkään vuoksi pk-sektori ei ole saanut merkittävää jalansijaa esimerkiksi viennissä, jossa sen osuus kokonaisarvosta on vain hieman yli kymmenesosa. Tilanne on hyvin erilainen verrattuna esimerkiksi Tanskaan ja Saksaan, joissa pk-yritysten osuus viennistä on noin 70 prosenttia. Ja se näkyy positiivisesti kyseisten maiden taloudessa.

Yrittäjyys ei myöskään houkuttele meitä. EU:n komission Eurobarometrin (2010) mukaan itsenäiseksi yrittäjäksi haluavien osuus haastatelluista on Euroopassa 45 %, kun se on Yhdysvalloissa noin 55 %. Suomessa itsenäiseksi yrittäjäksi haluavien osuus on vain noin kolmannes.

Jos sitten päättää lähteä yrittäjäksi, kunnianhimo kasvaa ja menestyä on matala. Pk-yrityksistä vain kymmenesosa (9%) on voimakkaasti kasvuhakuisia, ja entistä suurempi osuus, eli puolet yrityksistä (50%), tyytyy nykyisen markkina-asemansa säilyttämiseen.

Kuitenkin työllisyyden kasvun mahdollisuudet ovat pk-yrityksissä ja ennen kaikkea kasvuyrittäjyydessä. Vuosina 2005-2009 toimintaansa laajentaneisiin yrityksiin syntyi 110.500 uutta työpaikkaa. Niistä varsinaisesti kasvuyrityksiä oli vain 5%, mutta kasvuyritysten osuus työllisyyden lisäyksestä oli 47% ja liikevaihdon paranemisesta 37%.

Meidän täytyy ryhtyä kiireesti konkreettisiin toimenpiteisiin yrittäjyyden arvostuksen ja yrittäjän ammatin kiinnostuksen parantamiseksi. Ennen kaikkea yrittäjiä pitää kannustaa kasvuyrittäjyyteen ja se onnistuu ainoastaan rakentamalla hyvät edellytykset onnistua kasvuyrittäjänä.  Se vaatii panostusta rahoitukseen, henkilöstön hankkimisen ja johtamisen osaamiseen sekä myynnin ja markkinoinnin käytännön tekemiseen. Ennen kaikkea se vaatii ennakkoluulottomuutta ja innovatiivisuutta. Toimivaa systeemiä kasvuyrittäjyyden tukemiseen ei vielä ole olemassa, se täytyy luoda alusta alkaen. Ja sillä on jo kiire.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Instructions